Arxiu del blog

diumenge, 27 d’agost del 2017

Campanya mediàtica espanyola per desprestigiar els Mossos d'Esquadra.

Quan es donen situacions com la viscuda el passat dijous 17 d'agost a les Rambles de Barcelona, ​​és essencial transmetre calma i seguretat a la població. Això només s'aconsegueix donant informació 100% contrastada i canalitzada en diferents idiomes per atendre la pròpia ciutadania i als turistes que ens visiten. És just el que va saber fer l'àrea de comunicació dels Mossos d'Esquadra.

És en aquest sentit que la comunicació dels Mossos ha aconseguit portar la teoria a la pràctica d'una manera molt eficaç, quan no era gens fàcil. Però a més, vull ressaltar que el seu perfil a Twitter va passar a ser l'eix de la seva comunicació, avisant des de la xarxa dels moments informatius. La gent que estava al carrer no sentien la ràdio, ni veien la televisió, però sí que tenien mòbils a les mans amb connexió a les xarxes socials. Fins a les pròpies cadenes de televisió i ràdio, utilitzaven els comunicats dels Mossos a Twitter com a font de referència de la informació. Per tant van ser eficaços i innovadors en la manera de gestionar el caos.

Però no només les xarxes socials han estat la clau per a la transmissió de confiança als mitjans de comunicació i alhora a la població en general. Una estratègia clau ha estat el afrontar amb decisió i valentia el cara a cara a les rodes de premsa. Aquí no hi ha hagut rodes de premsa a través d'un "plasma" com fa el president del Govern espanyol. Aquí el propi president de la Generalitat, el conseller d'Interior i el Major dels Mossos d'Esquadra van estar més de dues hores atenent els mitjans de comunicació nacionals i internacionals i responent a les seves preguntes en quatre idiomes.

La rigorositat en la informació ha evitat especulacions i precipitacions a l'hora d'informar a l'opinió pública. Fins al punt que el reconeixement a la tasca dels Mossos va arribar de la pròpia ciutadania. Per primera vegada, els ciutadans vam poder rebre la informació de primera mà a través dels mitjans de comunicació del país i de les xarxes socials. No com en els atemptats de l'14-M del 2004, en què les primeres versions que els autors no eren d'ETA les vam haver de veure en les versions digitals dels principals diaris dels Estats Units, Anglaterra, Alemanya o França.

En qualsevol cas, més enllà dels dubtes i qüestions legítimes, el que els Mossos han demostrat en aquesta operació és la seva plena capacitat operativa i, amb això, l'encert que va suposar la seva creació i desplegament a tot el territori català com a policia integral. Proba d’això, és el gran ressò a la premsa internacional, que s'ha atrevit amb afalacs com: "La policia catalana ha actuat com si fos un país independent", "Els Mossos a l'altura de les millors policies europees" o "Catalunya demostra que la seva policia pot protegir-los ".

Doncs bé, aquesta brillant actuació del Cos dels Mossos d'Esquadra ha obert tots els llums d'alarma del nacionalisme espanyol més ranci. Que els Mossos haguessin d'actuar desprotegits de la informació provinent de l'Europol o de les pròpies forces i cossos de seguretat espanyols, no tan sols ho han ocultat sinó que  ho han tergiversat mentint a l'opinió pública.

Ara comença la contraofensiva de l'associació de la Guàrdia Civil i del sindicat majoritari de la Policia Nacional acusant la nostra policia d'excloure a aquestes forces de seguretat de les operacions contra el comando terrorista de Barcelona i Cambrils. Però per tenir una bona campanya de desprestigi, no n'hi ha prou amb una associació i un sindicat policial, sinó que es necessita un exèrcit de mitjans de comunicació, que viuen de les subvencions de l'Estat espanyol a través de la contractació de publicitat i d'altres programes de finançament, que intoxiqui amb mentides i mitges veritats a l'opinió pública.

L'objectiu no és altre que intentar deslluir una feina policial ben executada i reconeguda internacionalment, alhora de posar les bases per afrontar un mes de setembre que serà crucial per a la gestió de les relacions entre Espanya i Catalunya.

Davant d'aquesta premsa hereva d'un franquisme molt present a l'Ibex 35, jo m'acullo a la frase de Josep Lluís Trapero, Major dels Mossos d'Esquadra, que en la seva última roda de premsa va dir després de la sortida d'un periodista per respondre en català "Bé, doncs molt bé, doncs adéu".

#BuenoPuesMoltBéPuesAdiós