Arxiu del blog

dijous, 21 de març del 2013

De la passivitat a la revolta social.

Estem vivint una de les etapes més dures des que es va instaurar aquesta suposada democràcia que estem vivint. Espanya va crear un estat del benestar durant la bombolla del totxo, que ens va fer creure a tota la ciutadania que ja estaven a Europa. Els espanyols van creure que vivien en un país amb la millor qualitat de vida del món i que el sol i el turisme serien la salvaguarda de tots els mals econòmics.

Com hem pogut comprovar res més lluny de la realitat. La bombolla del totxo va esclatar en cent mil trossos i de cop ens va tornar a la dura realitat. La vella Europa, a la qual sempre admiràvem, ens va donar com a resposta la recepta de l'austeritat extrema, perquè els països del centre i nord del continent s'havien cansat de ser cornuts i pagar el beure.

Aquesta recepta econòmica ens ha portat a una situació d'extrema fragilitat social, on estan apareixent bosses de pobresa en plena classe mitjana, mentre Espanya es mostra al món com una monarquia bananera, on la corrupció és la principal icona i comença des de la casa reial.

La indignació ha començat a sortir al carrer i s'ha fet palesa en manifestacions de moviments de indignats i més recentment a la diada del 2012 amb 1 milió i mig de persones al carrer. Tota aquesta situació està generant una gran frustració entre la ciutadania, a mesura que es va esgotant el coixí social que esmorteïa el cop a la caiguda en picat de moltes famílies.

 La gent estem començant a acceptar aquesta conjuntura de crisi, com una fatalitat, davant la qual no tenim capacitat de resposta per millorar la nostra situació. A aquesta condició psicològica en la qual les persones aprenem a creure que estem indefensos, que no tenim cap control sobre la situació que ens envolta i que res del que fem pot fer que aquesta situació canvií, pensem que és inútil qualsevol actuació, se'n diu Indefensió Apresa. . Si traslladem aquesta actitud passiva a la nostra vida actual, i més en concret a l'àmbit laboral, podem afirmar que aprenem de les experiències diàries a les quals ens hem d'enfrontar i quan aquest aprenentatge ens ensenya que tenim molt poc control sobre els nostres resultats, aquesta indefensió ens pot portar a un fracàs continu sobre els nostres èxits i en el pitjor dels casos a abandonar sense fer res, ni posar-hi remei.

No podem continuar sent mers espectadors del que ens estan robant, renunciant a la lluita pels nostres drets i ajupint el cap davant el gran capital. La nostra dignitat personal no ens pot permetre que escoltem al ministre d'hisenda amenaçant a retallar les subvencions per a trasplantaments d'òrgans, a les comunitats que no compleixin el dèficit, mentre la setmana passada els directius del Banc Bilbao Biscaia, van decidir repartir-se entre 30 i 65 milions d'euros en bonus com a gratificació.

Hem d'abandonar aquesta actitud de Indefensió Apresa i millorar la nostra capacitat de resiliència, que és aquesta capacitat que tenim les persones de recuperar-nos davant l'adversitat per seguir projectant el nostre futur. No podem oblidar que la nostra societat està organitzada en grups de sistemes vius que subsisteixen gràcies a determinats intercanvis de recursos amb el medi i amb altres sistemes similars. Per tant, la capacitat de generar aquest comportament resilent depèn més dels propis ciutadans que dels tècnics o dels polítics. Aixequem-nos ja!