Arxiu del blog

dimecres, 29 de juliol del 2009

L'excessiva politització de Catalunya Ràdio li ha fet perdre el lideratge d'audiència.


Aquesta situació ha estat especialment qüestionada des que es va substituir al capdavant del programa matinal "Els Matins", al periodista Antoni Bassas -fins a llavors capdavanter indiscutible d'aquesta franja a Catalunya i qüestionat per alguns sectors del govern de Generalitat pel seu perfil excessivament nacionalista- per Neus Bonet. Des de llavors, les audiències de Catalunya Ràdio no han deixat de caure fins que l'emissora va ser superada en els controls d'audiència per la privada del Grup Godó RAC1.

El canvi de l'Antoni Bassas per la Neus Bonet ha donat un gir radical al plantejament de la fórmula radiofònica del programa. El carisma i la professionalitat de l’Antoni Bassas en el disseny i el desenvolupament d'aquest programa, han fet que molta audiència fidelitzada al llarg dels anys, hagi pres la decisió de canviar d'emissora.

A mi em sembla que els mitjans de comunicació de titularitat estatal han d'estar al servei de l'audiència, no de l'estat. El nivell professional dels conductors d'aquests programes ha d'estar per sobre de les seves afinitats polítiques. No comprenc com un programa que duia anys sent el líder d'audiència en aquesta franja horària, es prengui la decisió de substituir al seu conductor -en aquest cas l’Antoni Bassas- per una professional de segona fila i amb escassa experiència en aquest tipus de programes.

La veritat és que la substituta que van introduir -en aquest cas Neus Bonet- no tenia la capacitat de connectar amb l'audiència. El que sí que probablement tenia devia de tenir era el carnet adequat en aquest moment per a poder desenvolupar el seu treball.

Un altre cas afectat per aquest tipus de decisions és el de l'actor Joan Pera. La incorporació amb els seus sis fills, a la programació de Catalunya Ràdio amb el programa Pere punyetes és una de les novetats que presenta l'emissora de la Generalitat per a la seva graella estival. La veritat és que les sèries que li han donat a Televisió de Catalunya aquests últims anys, han estat un fracàs radical d'audiència. També devia de tenir el carnet adequat en aquest moment per a poder desenvolupar el seu treball.

De la mateixa forma que durant el govern de Convergència i Unió, es donava més protagonisme a professionals afins al règim de l'època com Lloll Bertran, Josep Cuní o Miquel Calzada (Mikymoto).

Entenc que si hi ha un bon professional liderant els índexs d'audiència, s'ha de respectar les preferències del públic. No han de prevaler els criteris polítics per sobre dels criteris purament professionals. Per tant vull defensar els valors de qualitat de professionals que demostren encara que sigui amb dades mínimament objectives (com els índexs d'audiència), que si el seu treball és valorat per l'audiència és sàpigui respectar.