Arxiu del blog

dimarts, 5 d’agost del 2008

Lleida un turisme inclusiu: tu poses els límits.


Per als coixos -un 9% de la població espanyola, 3,5 milions de persones, a més de les seves famílies-, el dret a l'oci, la utilització dels diferents productes i serveis turístics i l'accessibilitat als mateixos, són d'una importància estratègica per a garantir la nostra plena inclusió social.

Per tant, el dret a l'oci s'ha convertit, en un fenomen social d'extraordinària rellevància, que mobilitza a milions de persones a tot el món, constituint no només un factor de riquesa i progrés econòmic sense precedents al nostre país, sinó també un element decisiu per a la millora del coneixement, la comunicació, el grau de relació i el respecte entre els ciutadans de diferents països.

Lleida és, una destinació turística prou important, tant pel seu patrimoni històric, per la seva riquesa cultural i artística, per les seves belleses naturals i paisatgístiques i, sobretot, per la pluralitat, interès i atractiu dels estils de vida i de comportament dels seus ciutadans. Aquesta destinació, ha estat escollit, any rere any, per molts turistes del nostre país i bona part d'Europa. Tant el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, com el Consorci de l’Ajuntament “Turismo de Lleida”, posen al nostre abast recursos per a tothom.

El primer atractiu per excel·lència és el Pirineu lleidatà, que ens proporciona una gamma d'activitats, prou àmplia com per a satisfer a totes les persones interessades en el contacte amb la naturalesa.

Però, hem de tenir en compte que en la gestió dels projectes d'oci, el foment de l'equiparació d'oportunitats i la participació, són elements necessaris en la posada en pràctica de la filosofia de la inclusió i Lleida ho demostra amb les intervencions que s'han fet en el Parc Nacional de Aigüestortes i llac de San Maurici.
En aquest sentit, la ciutat de Lleida ha fet accessible el Parc Natural de la Mitjana, un pulmó natural en plena ciutat de Lleida.

També vull destacar la intervenció que la Generalitat de Catalunya ha realitzat en el bosc de Rivera de la zona de l’Aiguabarreig, al municipi de la Granja de Escarp, a 15 Km. de la ciutat de Lleida.

En l'àmbit de la cultura, s'ha fomentat la participació de totes les persones: en l'accés al patrimoni cultural. Amb el que s’ens posa a la nostra disposició el contacte amb la cultura amb l'admiració de les esglésies romàniques de la vall de Boí (qualificades com Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO).

D'altra banda, a la ciutat de Lleida podem visitar un entorn plenament accessible com la Seu Vella, que a la part alta del monticle ens oferix una panoràmica excepcional sobre la ciutat de Lleida i les seves comarques veïnes.

En l'àmbit de l'esport, s'ha millorat les condicions d'accessibilitat plena de les infraestructures esportives, especialment pel qual fa referència als esports d'hivern, o als d'aventura que es poden practicar a les nostres comarques i que estan preparats per a poder ser utilitzats per les persones amb discapacitat. Les estacions d'esquí de Baqueira Beret (encara que hi vagin els borbons) i Boí-Taüll disposen de cadires d'esquí (propietat d’ASPID), que cedeixen gratuïtament a totes les persones amb discapacitat i vulguin iniciar-se en aquest esport acompanyats d'un monitor d'esquí.

Per tant gent, ara no hi ha excusa, us encoratjo a viure les comarques de Lleida en plenitud i sense complexos, amb el compromís de continuar treballant perquè cada vegada més, siguin patrimoni de tots.

Lo Bep.