Arxiu del blog

dilluns, 11 de maig del 2015

Almenar vol aclarir la seva història.

Aquest any es compleixen 40 anys des que va morir el dictador feixista i 79 des que va començar la Guerra Civil a Espanya. Durant tot aquest període, d'amnèsia històrica, s'han succeït en la gestió municipal diferents governs d'esquerres i de dretes, sense que cap d'ells hagués posat en els seus programes electorals la reparació de l'honor de molts dels seus veïns i veïnes del poble.

Ha hagut de ser la pròpia societat civil almenarenca la que s'organitzés per mobilitzar un corrent d'opinió, que pogués afavorir els primers passos d'un viatge a la recerca de la veritat, la justícia i la reparació de la dignitat dels seus conciutadans. Un primer pas va ser la recollida de prop de 600 signatures de persones que volien emprendre aquest camí de la nostra història, que ens portés a tancar el capítol més dolorós que ha viscut Almenar. Aquestes firmes van servir per instar al nostre ajuntament al fet que iniciés els tràmits per: retirar la làpida franquista del cancell de l'església parroquial, la creació d'un fons documental local i la creació d'un monument en memòria de totes les víctimes de la guerra.

Al Ple Municipal celebrat el 8 d'abril de 2013, es va aprovar per majoria absoluta (sustentada pel PSC, ERC i una regidora de CiU), sol•licitar al bisbat la retirada de la làpida, fer un monument en memòria de totes les víctimes de la guerra civil i l'adequació i sanejament del solar de l'antic cementiri civil.

Des de l'acord municipal fins a data d'avui ja han passat dos anys i tot just s'ha pogut aconseguir fa un parell de mesos la retirada de la làpida de l'Església. Això evidencia que les institucions només avancen per pressions de la pròpia societat civil o quan s'acosten comicis electorals.

A data d'avui al cementiri civil continua abandonat, obviant la dignitat de les persones que hi van ser sepultades. El monument en memòria de totes les víctimes de la guerra està pendent d'executar en funció de les obres d'ampliació de la carretera i la làpida va haver de treure’s amb nocturnitat per evitar que (una minoria molt minoritària) es manifestés contra aquesta acte.

Després de 40 anys de la restauració de la suposada democràcia, continuem amb les pors generades pel bàndol guanyador de la contesa. Podem observar com els jutjats viuen d'esquena a la restauració de l'honor dels vençuts, perquè el parlament espanyol va aprovar (amb els vots de la dreta i dels socialistes) la llei de punt final, que permetrà que els assassins del franquisme puguin morir en casa envoltats de la seva família.

La societat almenarenca exigirà al nou govern municipal el compliment íntegre del Ple del 8 d'abril de 2013, i que d'una forma valenta i decidida es comenci a posar llum a les tenebres generades per la guerra civil.