Arxiu del blog

divendres, 1 de febrer del 2013

Luis Bárcenas i la punta de l'iceberg.

Si sempre he estat una persona molt escèptica respecte a la independència del poder judicial a Espanya, i ara més que mai em reafirmo en el meu posicionament. Hem pogut veure com fa anys i panys que es va obrir el cas Gürtel sobre el finançament irregular del Partit Popular, sense que s'avancés massa en trobar el nucli responsable de tot aquest excés d'irregularitats.

Vam poder veure com Francisco Camps se n'anava net de responsabilitats en el cas de l'acceptació de regals. Hem vist com les responsabilitats del cas Gürtel es curcircuitaven sobre homes de palla, per evitar que arribessin als autèntics responsables de la cúpula del Partit Popular.

Res feia preveure que la justícia espanyola arribaria a esgarrapar els interessos de la dreta espanyola (com sempre). El cas Gürtel havia perdut empenta i, encara que està en fase d'instrucció, semblava que tancava d'una manera definitiva la investigació de les corrupteles dels Populars a Espanya. Va haver de ser el jutge de l'Audiència nacional Pablo Ruiz, que sol•licités a les autoritats suïsses informació sobre comptes corrents a nom de l'extresorer del Partit Popular Luis Bárcenas.

Doncs bé, tot el que semblava "lligat i ben lligat" s'està començant a desfer com un all i oli mal lligat. Bárcenas té 22 milions d'euros, com a mínim, i un munt de documentació que pot fer saltar pels aires el govern del Mariano Rajoy.

És a partir d'aquí que es precipita tot el sidral que està començant a emergir. Les autoritats suïsses confirmen que l'extresorer del Partit Popular va arribar a tenir fins a 22 milions d'euros, que va retirar l'any 2009 quan va ser imputat al cas Gürtel. Sembla que tots aquests fons trobats a Suïssa procedien d'un altre compte que es va obrir l'any 2001 i que recollien la seva trajectòria de 30 anys en què Luis Bárcenas va exercir tasques de gerent i tresorer del Partit Popular.

És en aquest moment quan Luis Bárcenas es veu acorralat i cap de turc per tancar el cas Gürtel i tancar les responsabilitats en ell i quatre peons sense rellevància. Però segons sembla Luis Bárcenas no està disposat a menjar-se ell sol tot el pastís.

 Ja vam veure a la secretària general dels populars, María Dolores de Cospedal dient sobre Bárcenas que "cada palo aguante su vela", deixant amb el cul a l'aire a Bárcenas com si fos un empestat.

Resulta evident que la informació que té Luis Bárcenas sobre l'entramat d'empresaris a la recerca de contractes, com en la pel•lícula del Berlanga "La escopeta nacional", i de membres de la cúpula del Partit Popular que cobraven sobresous en negre. Li atorga un poder diví, capaç de fer claudicar al mateix José María Aznar.

Mireu si és fort el Luisito, que de res li ha servit al Cristóbal Montoro perdonar criminals que havien evadit diners com Luis Bárcenas, creient que claudicant als seus desitjos, Bárcenas garantiria la viabilitat política del govern del Rajoy. Va ser precisament el propi Bárcenas, a través del seu advocat, que es vantava d'haver blanquejat un mínim de 11 milions d'euros a través d'empreses seves. Aquesta vegada el ministre orellut s'ha quedat en pilota picada.

Continuo creient que la justícia espanyola no arribarà al fons de la cova d'Alí bava i els 40 lladres, perquè això podria posar en perill els privilegis de les castes terratinents d'una oligarquia espanyola formada per banquers, empresaris, exmilitars i dinasties familiars que van gaudir d'una vida molt plena durant els 40 anys de dictadura feixista.

Tant de bo que m'hagués de empassar les meves pròpies paraules i la justícia arribés al fons de la qüestió obligant a assumir responsabilitats al mateix Mariano Rajoy i, conseqüentment, convocant unes eleccions anticipades de manera immediata.