Arxiu del blog

dijous, 26 de març del 2009

Una reflexió sobre l'economia bovina, o com plantejar l'economia en base a les vaques.

Una bona amiga m'ha enviat un correu electrònic en el qual es fa una reflexió sobre la interpretació de la societat en clau econòmica. Però el curiós és que la reflexió de fons que fa, és real com la vida mateixa i a més, la moneda de canvi que utilitza és la vaca.

Aquest correu electrònic, ja fa temps que córrer per Internet i no per això perd vigència. Us recomano que el llegiu amb deteniment. Al cap i per fi, encara que sigui a través de les vaques, tots ens veiem reflectits en aquest tipus de reflexions sociològiques en clau econòmica.


TRACTAT D'ECONOMIA TRADICIONAL.

Tens dues vaques. En vens una i amb els diners compres un brau. Es multipliquen i l'economia creix. Els vens i et jubiles amb els beneficis.

ECONOMIA ALS ESTATS UNITS.- Tens dues vaques. En vens una i amb els diners reparteixes dividends per fer pujar artificialment el valor de l'acció. Obligues a l'altra vaca a produir la llet de quatre vaques. Et sorprens quan la pobre mor extenuada. Robes les vaques d'algú més pobre i feble i repeteixes la jugada.

ECONOMIA A LA XINESA.- Tens dues vaques. Poses tres-centes persones a munyir-les. Et sents orgullós de no tenir cap aturat, alta producció i arrestes al periodista que mira de publicar les xifres.

ECONOMIA A LA JAPONESA.- Tens dues vaques. Les redissenyes per tal de que tinguin la desena part de la seva mida natural i per fer que produeixin vint vegades més de llet. Llavors crees una sèrie de dibuixos animats que es diu "Vakemon" i vens a tothom les dues coses.

ECONOMIA A LA HINDÚ.- Tens dues vaques. Les adores. I tu, et fots de gana.

ECONOMIA A LA RUSSA.- Tens dues vaques. Les comptes i arribes a la conclusió de que tens cinc vaques. Les tornes a comptar i creus que en tens quaranta-dues. Les tornes a comptar i te'n surten dotze. Deixes de comptar vaques i obres una altra ampolla de vodka.

ECONOMIA A LA SUÏSSA.- Tens cinc mil vaques, però cap d'elles és teva. Cobres a l'altra gent per guardar les vaques i per no dir a ningú qui n'és el propietari.

ECONOMIA A L'ALEMANYA.- Tens dues vaques. Fas una re-enginyeria de les vaques per tal de que visquin cent anys, formin un cop al mes i es munyin elles soles.

ECONOMIA A LA FRANCESA.- Tens dues vaques. Fas una vaga perquè en vols tres.

ECONOMIA A L'ANGLESA.- Tens dues vaques. Les dues estan boges.

ECONOMIA A LA ITALIANA.- Tens dues vaques. La de l'esquerra està boníssima.

ECONOMIA A L'ESPANYOLA.- Tens dues vaques, però no saps on collons són, i a més, t'importa una merda. Vas a prendre unes copes de vi i menjar-te unes tapes.

ECONOMIA A LA CATALANA.- Tens dues vaques. Les cries, les pentines, les rentes... en tens gran cura, vaja. Espanya te les fot, les dóna al veí que només en té una, et diu insolidari i no et deixa comprar-ne més. I a més, et cobra la llet que tu mateix produeixes.