Arxiu del blog

dissabte, 17 d’agost del 2019

Ens estan preparant per a una nova crisi.

  La crisi financera mundial del mes de setembre de 2008 va ser una de les pitjors des de la Gran Depressió. Va donar lloc a un crash borsari històric. Es va fer especialment visible al setembre de 2008, amb la fallida, fusió o rescat de diverses entitats financeres importants als Estats Units.

L’any 2009 l'euro es va afeblir per de la crisi del deute sobirà de països com Irlanda, Grècia, Portugal, Xipre i Espanya, que van haver de ser rescatats a canvi de polítiques d'austeritat pressupostària.

La banca espanyola va aprofitar aquesta conjuntura per desfer-se de les inversions tòxiques que tenien acumulades en el totxo. Més de 60.000 milions d'euros es van necessitar per fer desaparèixer els números vermells de la banca,  dilapidant les reserves del fons per a les pensions.

Amb el pretext d'aquesta macro crisi econòmica, es va aprofitar per fer retallades sanguinàries a l'Estat del Benestar. La sanitat pública era un dels principals objectius de l'oligarquia de l'IBEX-35. Era el moment perfecte per retrocedir en drets socials i per reduir dràsticament els pressupostos de sanitat, ensenyament, polítiques socials i d’accés als llocs de treball.

La majoria de drets usurpats des del 2008, no s'han tornat a recuperar. La jugada li ha sortit perfecta a l'IBEX-35. Desenes de milers de persones han estat desnonades dels seus habitatges, per no poder pagar unes hipoteques que la mateixa banca oferia sense control. No obstant això, aquests habitatges han estat pagats pels 60.000 milions del crèdit, a fons perdut, atorgat pel Govern ultra liberal del Partit Popular vinculat estretament al feixisme franquista.

Es va aprofitar l'ocasió per liquidar a la classe mitjana espanyola, que suposava una incomoditat pel perill de desestabilització social per l'oligarquia del Règim del 78. Suposo que l'oligarquia del Club Bilderberg, devien pensar que la gent del carrer teníem massa drets.

Aquests durs ajustos econòmics van deixar seqüeles com la precarietat laboral o l'absència d'inversions públiques, aspectes que han debilitat l'Estat de benestar i han distanciat a molts ciutadans de la idea d'integració europea.

Davant de l'eficàcia de les mesures de durs ajustos econòmics, sembla que els poders fàctics dels estats han trobat el sistema per "tutelar" el futur el futur dels drets de tota la ciutadania.

De fet, és possible que les llavors d'aquesta propera recessió econòmica ja s'hagin plantat, encara que els efectes no es notin de manera immediata.

Cal no oblidar les creixents tensions comercials i geopolítiques entre els Estats Units i la Xina arran dels aranzels imposats per l'administració Trump contra Pequín, que a la vegada ha actuat de manera recíproca.

L'horitzó també es torna tèrbol per les convulsions que viu la Unió Europea pel BREXIT, la crisi de deute provocada pel govern d'Itàlia o les possibles sancions a Hongria i Polònia.

Davant d'aquest panorama, podem veure com en els últims 30 anys, el capital financer s'ha convertit en dominant en les principals economies capitalistes, superant a l'elit industrial en poder i influència. Aquesta evolució ha portat al fet que el sector productiu es vegi cada vegada més sotmès a la dinàmica volàtil del sector financer.

La crisi de l'Estat del Benestar que s’està donant en les societats desenvolupades, com a conseqüència de la globalització i la submissió de les polítiques econòmiques i monetàries de cada país a les exigències dels grans blocs polítics-econòmics, ha suposat la fi de l'autonomia dels Estats per a dissenyar la seva pròpia política econòmica i els seus sistemes de protecció social.

Aquest clima d'incertesa ha portat a les institucions internacionals a rebaixar les seves previsions per a 2019. Amb la qual cosa, sembla evident que ens estan preparant per mentalitzar-nos que entrarem aviat en un nou període de crisi, perquè estiguem més receptius per a continuar renunciant als drets ja conquerits. Que ho aconsegueixin o no, només depèn de la nostra capacitat de plantar-nos i dir "ja n'hi ha prou!!!".