
En primer lloc vull definir com entenc el que podríem anomenar "El poder"; i al meu entendre seria com la força que manté unida a una societat, i implica sempre una forta confrontació de tendències oposades entre si com: faccions o partits polítics.
El veritable i únic motor que mou al ser humà és la recerca del poder. Les grans invencions humanes la civilització, la religió o la política, no s’escapen a aquest principi, i per tant, tant la religió com la política són mitjans per a conquerir-lo.
El segon lloc seria necessari explicitar el que entenc per religió, que al meu entendre seria el conjunt de creences i dogmes relacionades amb l'espiritualitat del ser humà, implicant la veneració de normes morals i unes pràctiques rituals vinculades a l'expressió del culte a una suposada divinitat.
Encara que segons diu una amiga meva, per a ella "la religió és l'instrument per mitjà del qual, els ignorants pretenen legitimar els seus projectes i provar les seves teories”. Segons ella és una estratègia infalible. Solament n'hi ha prou que adornis els teus arguments amb motius religiosos, i els modifiquis una mica, de tal forma que certes parts coincideixin amb el text sagrat que millor et sembli, i la gent vindrà cap a tu i et seguirà cegament fins a la mort.
No ho se, però potser hauré de revisar la meva cartera d’amics.
Jo, en canvi, crec que el poder exercit per la política, s'imposa eventualment; però mai assoleix el domini absolut perquè l'home no tem tant per la força de la llei o la garrotada més gran, al que realment tem és lo sobrenatural. Ja en les tribus primitives, castes de bruixots, chamans i sacerdots tenien un poder paral·lel o superior al dels líders guerrers més forts; i en les societats més evolucionades, la religió organitzada i sistematitzada ha ocupat el lloc dels bruixots.
A l’Occident, per contra, el binomi sorgit entre l'Estat i la religió és del tot inseparable, encara que hagi hagut conflictes esporàdics per exigències polítiques, o sigui per interessos oposats.
Per tant, crec que és bastant evident que el poder, per a ser acceptat per la societat, precisa d'una justificació o una a legitimitat procedent de fora d'ell mateix. Aquesta justificació té sempre un caràcter metafísic o religiós. En totes les societats poder i religió han anat estretament unides, fins i tot fins a confondre's, com passa amb l'Islam.
A diferencia, el cas de les esglésies cristianes, especialment la catòlica, té algunes particularitats: s'ha mantingut al llarg dels segles vinculada a poders diversos però guardant al mateix temps la seva independència, de manera que el Vaticà constitueix un poder espiritual i en bona mesura material, tot i no tenir divisions militars, indústries pròpies i gairebé territori propi.
Bé, doncs després de tota aquesta dissertació, arribo a la mateixa conclusió que el Schopenhauer quan va dir "l'home és en el fons un animal terrible i cruel. Coneixem com ha estat domesticat i educat pel que coneixem com a civilització”.

Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada