Arxiu del blog

dijous, 12 de març del 2009

La llista Forbes nota la crisi i l'aplicació de la Llei de Dependència.

Ahir ens van sorprendre amb la publicació de la Llista Forbes de l'any 2009, que recull el rànquing de multimilionaris de l'any 2008, que ha estat marcat per l'inici de la crisi economia mundial. Segons sembla el nombre de milionaris en el món es va reduir gairebé una tercera part en l'últim any, al passar de 1.125 a només 793 persones amb més de mil milions de dòlars en riquesa.

Una de les incorporacions més destacades és la del narcotraficant mexicà "El Chapo" Guzmán, al que se li estima una fortuna de 1.000 milions de dòlars, amb el que el criminal es va situar al lloc 701 de la llista, entre un magnat petrolier suís i un hereu d'una indústria química nord-americana.

Aquest personatge està considerat el capo més poderós del narcotràfic a Mèxic, lo Guzmán ha estat pròfug des del 2001, quan va escapar d'una presó. Les autoritats mexicanes han ofert una recompensa de 5 milions de dòlars per la seva captura. El que no entenc és que amb 5 milions de dòlars vulguin capturar a un tipus que se li estima una fortuna de 1000 milions. Ell sol té capacitat més que suficient per a triplicar la recompensa que oferixen per la seva captura.


Però tot aquest cataclisme que s'ha produït amb els més insignes multimilionaris del món, no s'han vist reflectit en els candidats espanyols. Un d'ells és el gallec Amancio Ortega. El president d’Inditex i alhora amo de Zara s'ha convertit en el desè home més ric del món, segons el ránking de la revista Forbes. Ortega, el primer espanyol a la llista, ha avançat dotze posicions en la classificació, des del lloc 22, i ha tornat a entrar al top ten de les majors fortunes del planeta. L'empresari gallec ja va estar en la part alta de la llista al 2007, en el lloc 8, però la va abandonar l'any passat.

Però aquest no és l'únic cas d'èxit en l'esmentada llista. Per això en quant a la selecció d'espanyols a la llista el més destacable és que hi ha uns altres 12 més. Però de tots ells, només lo Florentino Pérez, expresident del Reial Madrid i president d’ACS, ha mantingut el seu patrimoni, estimat en 1.800 milions de dòlars.

Aquest gran èxit de l'armada espanyola, té una millor explicació molt clara pel que fa als motius d'aquest poderío econòmic. Resulta que aquest any 2008 s'han començat a cobrar les prestacions per l'aplicació de la Llei de Dependència. Que com ja sabeu, aquesta llei universaliza les prestacions a tots els ciutadans amb algun tipus de discapacitat, és a dir, l’anomenada tercera pota de la societat del benestar, després de la sanitat i l'educació.

Vençut ja, el termini de sis mesos donat per la Generalitat per a començar a atendre les peticions recollides en aquest període --més de 50.000--, els afectats es troben amb que la Conselleria d'Acció Social i Ciutadania farà que a la Llista Forbes de l'any 2010, els deu primers llocs els ocupin els deu coixos més fotuts de Catalunya.

Al principi hi ha hagut un cert retard en la resolució dels pagaments, però com ja ha dit la Conselleria d'Acció Social i Ciutadania, encarregada d'aplicar la llei de dependència aprovada pel congrés, és que no s'ha pogut ajustar, en aquest temps, la maquinària administrativa. Ara que la tenen ajustada això serà l'hòstia.