Arxiu del blog

dimecres, 20 de febrer del 2008

Estats Units serà capaç de tenir una Presidenta o un President negre?

Al meu entendre Estats Units és un país (si és que pot denominar-se així), amb una mentalitat molt masclista.

La possibilitat que el Partit Demòcrata (la dreta moderada o de centre) pugui optar a la presidència de la Casa Blanca amb un dels dos candidats que té en joc, fa que s'obrin grans possibilitats per al candidat del Partit Republicà (la dreta més radical) diguem.

El gran inconvenient dels dos candidats del Partit Demòcrata, és que representen a col·lectius que estan afectats pels grans debats de marginació, de la societat nord-americana.

D'una banda tenim a la Hillary Clinton que a demés de saber portar la cornamenta amb digniat, en aquest cas estaria en el grup de les persones marginades per qüestió de gènere. Per tant, la dona continua sent objecte de marginació en els llocs de treball i de representació en la nostra societat, inclosa l'europea. Quan parlem de la societat nord-americana aquest grau de marginació augmenta significativament per una qüestió merament cultural.

En aquesta línia de debat, el sistema electoral d'Estats Units és obert democràticament, però només si tens diners i els diners va majoritàriament als candidats del sexe masculí.

Al Senat, per exemple, hi ha poques dones, pero com Hillary Clinton tenia una àmplia agenda de contactes i venia d'on venia, va poder moure's i aconseguir diners. Una altra dona ho hagués tingut molt més difícil. Per per tant no és el prototip de dona nord-americana amb capacitat i possibilitats d'accés al poder.

D'altra banda tenim al Barack Obama, que en aquest cas estaria situat en el grup de persones marginades per qüestió de raça. Obama va ser batejat per alguns com "la gran esperança blanca" per encarnar el somni de reconciliació en un país amb profundes divisions racials.

Personalment tinc grans dubtes que la maduresa de la societat nord-americana, sigui capaç de donar opcions de govern a qualsevol dels dos candidats del Partit Demòcrata. Penso que els prejudicis que encara existeixen en la societat d'Estats Units són massa arrelats com perquè no es tinguin en compte a l'hora de triar el seu president.

Per tant, el senador Republicà John McCain podria tenir serioses expectatives d'èxit en la seva carrera per a entrar en la Casa Blanca.

Desitjo ferventment que la societat nord-americana maduri a passos de gegant en pocs mesos per a demostrar que tenen alguna cosa més que poder nuclear.

Lo Bep.