Arxiu del blog

dilluns, 3 de gener de 2011

Les monarquies ja no estan de moda i el Pare Noel es fa l’amo del mercat.


Arriba l'hora de la veritat i és moment de passar comptes amb la consciència de cadascú, per valorar la possibilitat o no, que Ses majestats els Reis Mags d'Orient facin justícia i ens recompensin per la nostra feina ben feta.

Rebrem a Melcior, Gaspar i Baltasar com cada any en cadascuna de les viles i pobles del nostre país, amb honors de caps d'estat i amb els carrers plens de vassalls disposats a retre culte i homenatge a les tres corones màgiques.

Però aquest any, els mags d'orient, arriben en un mal moment a les nostres terres. En primer lloc estem amb una crisi de tres parells de nassos i la gent no està per històries, perquè vivim en un país on qualsevol esdeveniment relacionat amb la monarquia acaba costant-nos a tots els ciutadans un ull de la cara i part de l'altre. Encara tinc a la memòria la visita a Lleida dels prínceps d'Astúries o dels reis d'Espanya per a la inauguració de la Llotja, i el cost en seguretat i desplegament humà va ser incalculable.

Per això cal estar atents als moviments que es produiran en els pròxims dies, perquè he sentit que hi ha un fiscal que està esperant que Melcior, Gaspar i Baltasar aterrin amb els seus avionetes a l'aeroport de Lleida - Alguaire, per citar-los a declarar per realitzar la seva campanya de regals fora de les dates pactades.

Pel que sembla aquest any els reis mags han arribat amb anticipació a alguns càrrecs públics que no havien escrit cartes, però que estan rebent molts regals sense haver-los demanat suposadament, segons publiquen els mitjans de comunicació. Aquest fet vindria a ser com aquell comerciant que inicia la campanya de rebaixes abans del 6 de gener. Això és competència deslleial i el sistema judicial del nostre país posarà les coses al seu lloc, amb la seva eficàcia coneguda.

Però l'autèntica realitat, és que els tres mags d'orient cada vegada estan perden més adeptes en benefici del seu màxim competidor que és el Pare Noel o Santa Claus als països anglosaxons. Estem davant de dos paradigmes diferents d'atenció al públic.

D'una banda tenim els tres mags d'orient que no han evolucionat en l'organització de la seva logística i continuen desplaçant-se amb camells, camions, vaixells o darrerament a Lleida arribaven amb tren d'alta velocitat. En definitiva una inversió en recursos humans i materials que en temps de crisi no és sostenible i encareix massa organitzar els lliuraments domiciliaris.

D'altra banda tenim al Pare Noel o Santa Claus, que treballa amb dues marques registrades diferents segons l'àmbit geogràfic en el qual es mou. Amb això ja pot optimitzar la competència de marques d'un mateix propietari i ocupar un segment de mercat molt més gran per minimitzar a la competència. Tampoc hem d'oblidar que té un sistema de distribució molt més eficient que dels tres Reis mags. En principi es desplaça amb un trineu estirat per rens que va per l'aire. Aquest sistema de transport de mercaderies és totalment ecològic perquè l'única contaminació que es produeix (en aquest cas els excrements dels rens) es pot reutilitzar com a fertilitzant i adob per a la terra.

Per una altra banda, el sistema de protocol que utilitza el Pare Noel està més en concordança amb els nostres dies. Així com els Reis mags quan arriben a una població el primer que fan és reunir-se amb l'alcalde i sortir al balcó de l'ajuntament. Santa Claus eludeix el tracte directe amb la política i es presenta a la nit entrant per les xemeneies i finestres. Amb aquesta actitud el Pare Noel el que fa és distanciar-se de la corrupció política i posar-se al servei de la iniciativa privada, esponsoritzat per grans marques com la Coca-Cola. Un autèntic exemple de suport al lliure mercat.

En definitiva, que si els Reis Mags d'orient no es porten bé aquest any amb mi, l'any que ve em dono de baixa i m'apuntaré al Pare Noel. Els temps canvien i l'evolució és imparable. Els Reis mags hauran d'admetre la seva derrota i presentar la dimissió.