Arxiu del blog

diumenge, 8 de novembre del 2009

Com vendre fum i com comprar-lo.



Un dels qualificatius més utilitzats per a referir-se als que es lucren de lo paranormal, l'esotèric i l'acrític, és el de "venedors de fum". Quan ens venen un relat fantasios sobre ovnis, una embogida interpretació pseudo històrica de les Piràmides d'Egipte, o un flascó d’aigua màgicament convertida en medicament homeopàtic, el que ens venen és... doncs això, fum.

Les temporades en les que abunden aquest tipus de venedors és en les preliminars de les eleccions. És una època especialment abonada per a l'aparició de grans quantitats de venedors de fum.

La veritat, és una llàstima pensar que pugui haver tants i tan variats venedors de fum, sobretot perquè, com ens diuen les lleis del mercat, el fet que existeixin es deu al fet que hi ha un bon nombre de compradors de la seva mercaderia. Existeix un flux monetari bastant considerable consistent que els diners passen de la butxaca dels passarells a la dels espavilats.

Evidentment el fet que existeixi venedors de fum, implica que s'organitzi una indústria paral·lela encarregada d'establir les regles del joc perquè existeixin compradors de fum. Almenys és sobre això en el que s'ha fixat el debat en la recentment finalitzada Conferència de Canvi Climàtic Barcelona 2009.

Els evidents signes del canvi climàtic que s'està produint en el nostre entorn, va obligar a establir com objectiu en el Protocol de Kioto el reduir un 5,2% les emissions de gasos d'efecte hivernacle globals sobre els nivells de 1990 per al període 2008-2012. Aquest ha estat l'únic mecanisme internacional per a començar a plantar cara al canvi climàtic i minimitzar els seus impactes.

Amb tot això, els venedors de fum han aconseguit, per fi, deixar de ser estigmatitzats. Ara apareix una nova casta verda que fixarà els seus objectius a comprar fum o, el que és el mateix, quotes de CO2.

Això sí, els compradors de fum seran els països més industrialitzats que compraran les quotes que no utilitzen (perquè no tenen indústria) els països més subdesenvolupats. I així se'ns quedarà a tots la consciència molt tranquil·la, ja que continuarem produint la mateixa quantitat de merda sobre el planeta i el que ens passem del límit, ho compensarem comprant-los el fum que no produïxen als països més pobres.

A això se l’anomena "Justícia Verda" i la resta són ximpleries.