Arxiu del blog

dilluns, 29 de setembre del 2008

Si ajudem als americans a pagar la crisi, sortirem abans.


Vagi per davant que no tinc ni idea d'economia, però precisament per això sóc una de les persones més indicades per a parlar de macro economia, com a mínim si escolteu a alguns tertulians als mitjans de comunicació veureu que tinc raó.

Segons sembla, estem davant d’una crisi econòmica de collons i tot per culpa de les hipoteques subprime (d'alt risc). Per que segons sembla les classes mitges i les classes baixes americanes han volgut estirar més el braç que la màniga.

A Espanya diuen que la borsa s'ha enfonsat avui un 3,88%, la cinquena major caiguda de l'any, arrossegat pel pessimisme dels inversors davant les intervencions de salvament de bancs europeus.

Per la seva banda, el Banc de Santander, entitat presidida per Emilio Botín (el cognom ja es definitori), ha anunciat que comprava les sucursals i dipòsits del britànic Bradford & Bingley per més de 700 milions. Aquest Tio Gilito de les finances vol aprofitar les rebaixes per liquidació de molts competidors, per a fer-se encara un pèl més ric.

Però a Europa la plaga s'està estenent i els principals indicadors s'han sumat en terreny negatiu, en una jornada marcada per grans descensos en la cotitzacions de la banca per les operacions d'intervenció. Minant l'ànim dels inversors i provocant la caiguda de tot el sector bancari davant l'evidència que la crisi financera americana ja ha creuat l'Atlàntic.

Per altra banda, el Bush ha ficat pressió al Congrés per a forçar que aprovi el pla de rescat financer que evitarà que la crisi s'estengui a tota la seva economia i enviar un senyal ferm als mercats. Aprovant el seu projecte el cost del qual és de 700.000 milions de dòlars de fons públics.

Doncs vista la situació, la meva teoria és la següent. Si entre tots els europeus els ajudem a pagar aquesta inversió, la seva economia es reflotará abans i per tant, la nostra economia tornarà a ser saludable.

Encara que ben vist, això seria com oblidar que durant els anys de les vaques grasses, el sector de la construcció només ha estat una incubadora d'aprenentes d'empresaris que només sabien viure de l'especulació. I el Zapatero donant lliçons d'economia per Estats Units.

Cony de país el nostre.