Arxiu del blog

divendres, 11 de gener de 2008

Polèmica a Canadà per prohibir als homosexuals donar òrgans.

Comentari d’opinió.

Sembla ser que el fet de ser un país desenvolupat i amb un alt reconeixement dels drets civils de la seva població, no és garantia que això sigui així per a sempre.

De vegades és necessari fer un volt per les cròniques internacionals per a poder veure el pa que s’hi dóna en alguns indrets.

En particular, la mesura canadenca "fa retrocedir la imatge d’aquest país", el qual en els últims anys havia donat "passos importants en matèria de drets civils.

Veient aquest tipus de notícies, aquell que veig es que la societat en la qual visc, és cada vegada està menys lluny d’aquelles cultures a les quals havíem mitificat.

Solament desitjo que Mr. Stephen Harper que mai necessiti un trasplantament d’òrgan d’algun maricon o d’alguna bollera.

Josep Giralt i Lladanosa.
Canadà. (AFP).- El Partit Liberal, principal força de l’oposició a Canadà, ha acusat al govern conservador de Stephen Harper de prohibir als homes homosexuals poder donar òrgans.

Després de la polèmica generada, el govern canadenc s’ha defensat i ha negat haver pres tal decisió. La portaveu del Ministeri de Sanitat canadenca, Carole Saindon, ha assenyalat que "simplement ha regulat una sèrie de requisits basats en pràctiques de risc", i no en l’estil de vida del donant.

Saindon va dir que la nova normativa exclou a homes que en els últims cinc anys han mantingut relacions sexuals amb altres homes, drogoaddictes, hemofílics i persones recentment tatuades o amb un 'pírcing', així com presidiaris.

La normativa va entrar en vigor al desembre del 2007 però ahir el principal grup de l’oposició, el Partit Liberal, va emetre un comunicat en el qual va afirmar que el govern del primer ministre conservador, Stephen Harper, havia prohibit "en secret" que homes homosexuals puguin donar òrgans.

El Ministeri de Sanitat canadenca va negar les acusacions dels liberals.

Saindon va afirmar que "les regulacions per a la seguretat d’òrgans per a donació subratllen factors de risc que podrien indicar un elevat risc de transmissió de malalties infeccioses" i que exclusions similars s’apliquen als donants de sang.

Les autoritats sanitàries canadenques van afegir que un home homosexual que "hagi practicat abstinència durant els cinc anys anteriors seria acceptable" com donant.

La regla dels cinc anys també s’aplica a un home heterosexual que hagi tingut un sol contacte sexual amb altre home, encara que no sigui considerat homosexual.

La literatura mèdica recull diverses instàncies en les quals receptors d’òrgans han estat infectats amb malalties com d’hepatitis o el virus de la sida a través de trasplantaments.

El Ministeri de Sanitat també va dir que la normativa permet que els cirurgians siguin els quals en última instància decideixin trasplantar un òrgan, fins i tot si escau d’una persona en el grup d’alt risc.

L'única diferència és que els doctors haurien d’autoritzar per escrit l’ús de l’òrgan.

Les autoritats canadenques van posar l’accent que la normativa "no constitueix un canvi de política, són regulacions que formalitzen una pràctica que ha estat en marxa des de fa molts anys a Canadà". Però la normativa aquesta causant polèmica en el país.

Defensors dels drets dels homosexuals van caracteritzar les mesures com "discriminatòries".

I grups que gestionen programes de donació han assenyalat que encara que la normativa segueix la pràctica existent en el país i no prohibeix les donacions d’homosexuals, la forma que estan redactades les mesures pot afectar de forma negativa als programes de donació d’òrgans.

Aquests grups temen que algunes persones es puguin autoexcluir com donants quan el país necessita fomentar la donació d’òrgans.

També es critica que la normativa permet donacions a homosexuals que han practicat abstinència però no a 'gais' que han estat monògams durant dècades.

Els metges consideren que la normativa hauria de clarificar-se per a subratllar que els límits es refereixen a persones promíscues en comptes de les seves tendències sexuals.

La Vanguardia. 11-01-2008.