Arxiu del blog

dissabte, 25 d’agost del 2012

Esport i malbaratament de les administracions públiques.

Un cop més ens trobem davant d'una actuació de les administracions públiques que, si més no, es podria qualificar d'esperpèntica, ja que no va en la mateixa direcció que la ciutadania espera dels nostres polítics.

Resulta que en plena crisi, en què es retallen prestacions socials de necessitat peremptòria, es qüestiona la viabilitat del nostre model d'atenció sanitària, es redueix la inversió en la formació del nostra jovent, resulta que els organitzadors d'algunes activitats esportives, es passen per l’entrecuix la lògica i els horaris de la nostra societat.

Dijous passat vam tenir l'oportunitat de veure el partit d'anada de la final de la supercopa d'Espanya entre el Barça i el Reial Madrid. El partit organitzat per la Reial Federació Espanyola de Futbol, es va convocar a dos quarts d'onze de la nit, finalitzant passat un quart d'una de la matinada. A aquesta hora el Metro de Barcelona ja estava tancat i va deixar a milers de persones sense transport públic en plena matinada.

 Entenc que deixar a milers de persones sense aquest servei del transport públic és una situació tercermundista. Però quan hem plantejo qui ha de pagar els 30.000 € l'hora que costa posar el funcionament de tota la maquinària del metro de Barcelona, és quan tinc molt clar que aquest sobrecost l'ha d'assumir qui tregui profit de l'organització de l'activitat esportiva. En aquest cas les responsabilitats sobre l'organització d'aquesta activitat, a altes hores de ahir a la nit, se les reparteixen els operadors que gestionen els drets de retransmissió futbolístics, el Barça, la Lliga de Futbol Professional o la Reial Federació Espanyola de Futbol. Ells són els autèntics responsables d'aquest partit es jugués a una hora en què les audiències de televisió són màximes i el segon de publicitat es cotitza a preu d'or.

Per tant, és just que que els convocants d'esdeveniments esportius de primera magnitud que obtenen grans beneficis contribueixin econòmicament a sufragar el cost dels operatius específics en matèria de seguretat i infraestructures públiques necessàries per a l'esdeveniment.

 Un altre cas de malbaratament econòmic el trobem aquest cap de setmana amb l'arribada de la "Volta Ciclista a Espanya", que necessita que un total de 134 guàrdies civils i 240 Mossos d'Esquadra es despleguin per garantir la seguretat de la Volta al seu pas per Catalunya, on hi haurà dues etapes des de Lleida i Andorra, fins a Barcelona, aquest dissabte i diumenge.

Segons ha informat la Guàrdia Civil, hi haurà 134 agents que són els que acompanyen als ciclistes d'aquesta 67 Volta en tot el seu recorregut per Espanya, entre el 18 d'agost i el 9 de setembre, amb efectius de l'Agrupació de Trànsit, l'Agrupació de Reserva i Seguretat i Servei Aeri.

Per una altra banda també hi seran 40 Mossos d'Esquadra que formaran part del dispositiu mòbil, amb 36 efectius de Trànsit, dos d'Informació i dos de l'Àrea de Recursos Operatius, mentre que 200 dels seus agents s'encarregaran de la seguretat estàtica. Mentrestant els organitzadors de la volta ciclista s'encarregaran de rebre importants beneficis de publicitat entre les empreses esponsoritzadores.

 Entenc que no tenim autorització moral per demanar determinats sacrificis en els àmbits socials, sanitaris o educatius, mentre d'altra banda dilapídanos els diners en amb pa i cinc. Si hem de aferrar-nos un cinturó, que les despeses d'organització logs paguin qui obtingui els beneficis.