Arxiu del blog

dissabte, 24 de setembre de 2011

Els privilegis augmenten la distància entre la ciutadania i la classe política.


Tot just acabada la legislatura, ens preparem per a organitzar un nou plebiscit per erigir a les persones que assumiran els "privilegis" propis de la seva condició de parlamentaris al Congrés i al Senat.

Aquests escollits seran uns privilegiats que gaudiran d'ajudes en la seva jubilació, que no tindran la majoria dels treballadors. El simple fet d'ocupar els seus escons els dóna dret a uns subsidis molt més elevats. Això està reflectit en quatre punts claus del sistema de jubilació:

* Els parlamentaris només necessiten set anys de permanència al seu càrrec, per cobrar la pensió màxima. En el cas de la resta dels mortals, amb 15 anys de cotització, la pensió s'aniria només del 50%.

* Ses Senyories disposen d'un pla de previsió social privat que, gestionat pel BBVA, es nodreix en part del sou dels propis membres de les càmeres, i en part pels Pressupostos de l'Estat, a través de la Mesa del Congrés.

* Aquests representants del poble, perceben unes indemnitzacions molt elevades pel cessament d'activitat. En aquest cas cobren una mensualitat per cada any de permanència a les càmeres (el màxim és de 24 mensualitats a percebre). Si tenim en compte que el salari base d'aquests ingressos és de 3.126 euros mensuals, podem veure clarament que no té res a veure amb la de qualsevol prestació normal per desocupació.

* Els membres d'aquesta casta, comencen a percebre aquests complements en el moment de la jubilació, és a dir, als 65 anys en condicions normals, o als 60 en cas que tinguin 40 anys cotitzats (una altra possibilitat privilegiada a la qual només tenen accés els treballadors regulars a canvi de patir fortes reduccions en la prestació).

I aquí sí que puc confirmar que totes les opcions i colors polítics estan d'acord. Aquí no hi ha diferències entre dretes i esquerres, ni ser espanyolistes o nacionalistes, ni entre progressistes o conservadors, ni en qüestió de gènere entre homes i dones. Tots s'aferren a una posició de consens que els permet viure amb un nivell de vida, que la gran majoria d'ells no es podrien permetre, si no haguessin estat elegits com a parlamentaris.

Com si amb això no n'hi hagués prou, alguns mitjans de comunicació s'han fet ressò de les noves joguines i peces, que rebran Ses Senyories, després de les eleccions del 20 novembre. Segons les informacions filtrades, aquests insignes parlamentaris rebran un telèfon mòbil de gamma alta (BlackBerry o iPhone), un iPad, una targeta taxi amb 3.000 euros per gastar durant un any i bons per poder utilitzar gratuïtament el tren d'alta velocitat o bitllets d'avió.

Sembla que a Ses Senyories se'ls oblida que representaran a un país amb gairebé 5 milions d'aturats i amb importants retallades en els diferents fronts de l'estat del benestar. Retallant pressupostos en l'àmbit de la salut, en l'educació i en les prestacions socials. Hi ha molta gent que ho està passant realment malament i aquesta gent mereix un respecte. No ens mereixem uns polítics que només arribin a un consens per defensar els seus privilegis i tampoc ens mereixem uns polítics que ens prenguin el pèl en les seves declaracions de patrimoni.

Si, ja sé que fent aquest tipus de plantejaments se’m pot acusar de demagògia i que amb el que ens estalviaríem dels privilegis i dels joguets, tampoc cobriríem les necessitats del país. Però l'exemple ha de ser una de les virtuts en què han de emmirallar-se els polítics, més encara quan s'està demanant esforços als ciutadans i ciutadanes del nostre país, per retallar un estat del benestar que sembla que no ens podíem pagar. Per tant, per la mateixa raó tampoc ens podríem pagar els privilegis de la jubilació de Ses Senyories i els capritxos que els esperen. Que comencin d'una punyetera vegada a predicar amb l'exemple.


Ingressos mensuals lliures d'impostos dels diputats.

President 10.730,62 €
Vicepresidents 3.326,73 €
Secretaris 2.773,07 €
Portaveus 3.031,25 €
Portaveus adjunts 2.318,96 €
Presidents de Comissió 1.162,75 €
Vicepresidents de Comissió 1.162,75 €
Secretaris de Comissió 775,17 €

Plus per viure fora de Madrid 1.823,86 €
Plus per viure a Madrid 870,56 €

Aquestes quantitats se sumen al sou base de 3.126,52 € al mes que si tributa.

Font: www.congreso.es